• An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Home Događanja Vježbe Vježba u tunelu Sv. Tri Kralja - svibanj 2012.
Vježba u tunelu Sv. Tri Kralja - svibanj 2012. Ispis Email

 

slika1-vjezbatunel.jpgTvrtka EGIS ROAD OPERATION CROATIA d.o.o. koja djeluje kao tvrtka Operater na Autocesti Zagreb Macelj (A2) svakih 6 mjeseci zatvara dio dionice na kojem su tuneli (Krapina - Macelj), a sve u svrhu kako bi svim  vatrogascima koji na bilo koji način sudjeluju u pokrivanju te dionice približilo stvarnu situaciju u slučaju nezgode u tunelima.Premda ovakve situacije (simulacije) nisu u mogućnosti pružiti stvarano stanje u slučaju neke veće nesreće u tunelima one su sjajan primjer svim sudionicima vježbe (vatrogascima, dispečerima u VOC-u, operaterima u kontrolnoj sobi.....) kako se snalaziti i  postupati u tunelima kada dođe ne nesreće.

Sam ulazak u „crnu rupu“ djeluje zastrašujuće, impresionira građevinski pothvat prolaska kroz planinu, duljina tunela i osjećaj bespomoćnosti u utrobi zemlje pomalo „ježi“ kožu, strah od zatvorenog prostora nastupa trenutno. Malo nas je vozaća koji pri ulasku u tunel na pomisle: „Samo da se ništa ne dogodi i da sigurno napustim tunel“.
Nažalost ima mnogo onih koji olako podcjenjuju vožnju tunelom, a postoji niz realno opasnih situacija i problema koji se vozačima mogu dogoditi u tunelu, a nema se kuda pobjeći. Zato i jesu posljedice takvih događanja, ali i ponašanja koja su do njih dovela - strašne. Potencijalno su opasni i bezazleni zastoji u tunelima, kvarovi na vozilu, a da o opasnoj vožnji, sudarima ili požarima u tunelima i ne govorimo. U svim tim situacijama od vozača se traži izuzetna ozbiljnost, pribranost i propisno reagiranje kako bi se izbjegle neželjene posljedice (nalijetanja vozila iza, u slučaju zastoja ili kvara na vozilu) ili ako je već do tragedije došlo, da se umanje posljedice (kod sudara ili požara).

Dana 29.05.2012. g u večernjim satima u tunelu Sv. tri Kralja održale su se tri vježbe u kojima su sudjelovali: vatrogasci EGIS-a, JVP Krapina, ZJVP Zabok, DVD Đurmanec i DVD Krapina.

Svaka od tih vježbi rađena je zasebno sa različitim pretpostavkama; jer kada dođe no nesreće u tunelu osobe koje se nađu u tunelu počinju reagirati na različite načine (panika, strah...). Mnogi od njih ne slušaju upute (preko razglasa i natpisa), nego postupaju po svojem nahođenju pokušavajući spasiti svoju imovinu okretanjem automobila i pokušaj bjega na drugu stranu, često nesvjesni da upravo na taj način  ugrožavaju svoj, ali i sve ostale živote osoba koje su se zatekle u tunelu.

Uglavnom zbog takvih postupaka vatrogascima je još teže doći do samog mjesta nesreće, te su prisiljeni koristiti različite načine da dođu do njega (dolazak sa suprotne strane, korištenje servisne cijevi...).

Cilj tih vježbi osim  provjere operativne sposobnosti i spremnosti, je bio da se isprobaju različiti pristupi, komunikacija, te što više  uskladiti djelovanje vatrogasnih postrojbi.

slika2-vjezbatunel.jpg

Navalno vozilo DVD-a Krapina Mercedes Benz 1113

slika4-vjezbatunel.jpg

Sudionici vježbe članovi DVD-a Krapina

slika3-vjezbatunel.jpg

Ispiranje vatrogasnih armatura nakon vježbe

slika5-vjezbatunel.jpg

Opuštena atmosfera u kontrolnoj sobi između vježbi